Vredesboom

Main image
Zeg het met een vredesboom
Op 11 november 2018 herdenken we een belangrijk scharniermoment in onze geschiedenis: de Wapenstilstand van 11 november 1918. 100 jaar Groote Oorlog sluiten we op een ingetogen manier af met het planten van een
vredesboom in Park Oude-God. Zo knopen we aan bij een eeuwenoude traditie om bij een belangrijke gebeurtenis een herdenkingsboom te planten.

Wil je hier graag bij zijn? Dat kan. Op 11 november brengen we om 11.00 uur hulde aan de slachtoffers. Plaats van afspraak is het monument voor de gesneuvelden van 1914-1918 in Park Oude-God. Je vindt deze zuil tussen de bomenrij ter hoogte van de nieuwe scoutslokalen en BKO in de Edegemsestraat.

Waar komen vredesbomen vandaan?
Een streepje geschiedenis.
Al eeuwenlang bestaat de traditie om op een centrale plaats een boom aan te planten om een speciale gebeurtenis te herdenken. Die bomen worden ‘herdenkings­bomen’ genoemd. Een voorbeeld van zo’n boom is de vrijheidsboom, die als symbool voor vrijheid en democratie wordt aangeplant bij bepaalde scharniermomenten in de geschiedenis.

Vredesbomen zijn vrijheidsbomen die aangeplant wer­den na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Iets wat in beperktere mate herhaald werd na de Tweede Wereldoorlog. Ze dienden als herinnering aan de slachtoffers van de Groote Oorlog. Meestal werden ze aangeplant op een centraal openbaar plein in de dorps- of stadskern of op een plek tussen de kerk en het gemeentehuis. In de loop der jaren richtten heel wat gemeenten een bijkomend herdenkingsmonument op in de buurt van zo’n boom.

Vandaag beschikt Vlaanderen over een rijk patrimonium van bomen die honderd jaar oud zijn. Maar liefst 117 vredesbomen zijn geïdentificeerd. Meer dan de helft ervan zijn lindebomen. Andere vaak voorkomende soorten zijn de zomereik en de bruine beuk.
Fair or celebration
Activities